Puumoduulirakentamisen edelläkävijä Sisco toi talotehtaansa Vantaan Hakkilaan

Viime perjantaina vietettiin Vantaalla Hakkilankaari 2:ssa Siscon vajaan 9000 neliön massiivipuumoduulitehtaan avajaisia. Ennätysajassa toimintaan saatu kokoonpano- ja logistiikkakeskus on Siscon vastaus kasvavaan teollisen puurakentamisen buumiin. 

Teollisesta moduulirakentamisesta voi Siscon toimitusjohtaja Lauri Halmisen mukaan tulla kohtuuhintaisen asuntotuotannon kulmakivi. Erillistalojen, rivitalojen ja luhtitalojen lisäksi Sisco aloittaa nyt myös kerrostalojen tuotannon. Ensimmäiset moduuleista ja elementeistä kootut ekologiset puukerrostalot valmistuvat vielä tänä vuonna. Tavoitteena on myös viennin aloittaminen.

Metsä Woodin kanssa yhteistyötä tekevä Sisco käyttää moduulien valmistuksessa viilupuuta eli LVL-levyjä. Viilupuu on kotimaista pitkälle jalostettua puuta, joka on ympärstöystävällistä, hengittävää, mittatarkkaa sekä lujaa mutta samalla kevyttä. Eristeenä käytetään myös luonnonmateriaalia, selluvillaa. Kaikki Sisco-kodit tuottavat osan tarvitsemastaan energiasta talojen katoille asennetuilla aurinkokennoilla.

 

Talotehdas sinne missä asiakkaat ja alihankkijatkin ovat

Talotehtaat ovat perinteisesti sijainneet pitkällä Sisä-Suomessa ja Pohjanmaalla, mutta Siscon perustelut uuden kokoonpano- ja logistiikkakeskuksen sijoittamiseen juuri Vantaan Hakkilaan ovat selkeät: ”Hakkilankaaren kiinteistön sijainti on erinomainen lähellä asuntojen päämarkkinaa hyvien kulkuyhteyksien äärellä. Kun asiakkaamme ja alihankkijamme sijaitsevat talotehtaan lähellä, säästämme merkittävästi kuljetuskustannuksissa. Erityisesti kalliita LVIS-osia ei ole syytä rahdata pohjoisen talotehtaille ensin satoja kilometrejä kokoonpanoa varten ja sitten taas takaisin. En itse asiassa keksi yhtään syytä miksi talotehdas sijaitsisi jossain muualla kuin täällä!” toteaa Halminen.

”Onnistuimme varmasti lyömään ennätyksen tehtaan pystytyksessä – saimme tuotannon käyntiin kahdessa kuukaudessa ja yhdessä viikossa”, kertoo Halminen.

Kiinteistössä aiemmin toimineen varastotoimijan jäljiltä poistettiin mm. 10 metriä korkeat sprinkleröidyt hyllyt. Hakkilan talotehtaassa on kolme tehokasta tuotantolinjaa, joista moduulit pyritään toimittamaan eteenpäin nopeasti, eikä tiloissa varsinaisesti varastoida mitään.

       

Siscon tavoitteena on kohtuuhintainen asuntotuotanto. ”Kustannustehokkuuden kannalta yksi tärkeä tekijä on oma arkkitehti- ja rakennesuunnittelu. Kohtuuhintaisuus ei ole mahdollista, jos kaikki suunnitellaan yksilöllisesti. Meillä ei pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon joko valmiita mallistoja tai vanhoja hyviksi todettuja ratkaisuja. Pyrimme siis monistamaan, mutta se ei suinkaan tarkoita arkkitehtonisesti tylsää rakentamista”, toteaa Halminen.

Siscon uusi puukerrostalomalli Pino (kuva Sisco)